2011-09-24

Ur recension av Bortom Cederbergens toppar publicerad i Btj-häftet nr 17 2011

"Bortom Cederbergens toppar är den andra boken om Kaya, Marie, barnen Jonathan och Stilton, Juan som lagar underbar mat, katten Lonis som hade en blå gosematta och hunden Figglo. Det har bara gått ett par dagar sedan Juan, barnen och Lonis kom tillbaka från det märkliga fantasylandet Komitsu. (…) När Kaya och Marie inte är hemma tar Juan, barnen, katten och hunden sig tillbaka till Komitsu för att leta efter Lonis matta. (…) Historien är snabb och full av roliga infall och trots att det handlar om den sedvanliga kampen mellan gott och ont har boken en alldeles egen lite tokig och kul särprägel."

Kerstin Hagstrand-Velicu (BTJ), Btj-häftet 17 20112011-05-31

Pressmeddelande: Bortom Cederbergens toppar (2011-05-31)

Ett och ett halvt år efter På andra sidan Kopparsjön följer Spoke Wintersparv upp sin barnboksdebut med Bortom Cederbergens toppar. I centrum står syskonparet Stilton och Jonathan, och den nya boken tar vid där den första slutade, bland trollsystrar, uggubugger och granholmare.

- Tanken var redan från början att det skulle bli en trilogi, säger Spoke Wintersparv. Min ambition har varit att del två ska klara av att stå på egna ben, oberoende av den första boken, och utan att reduceras till en transportsträcka mot den avslutande delen.

Liksom i den förra boken finns den något okonventionella familjebilden i bakgrunden, utan att fokus hamnar på det.

- Familjer ser ut på så många olika sätt i dag, och har gjort så i decennier. Det är inget som behöver lyftas fram och göras till något märkvärdigt; det är inte något som behöver kommenteras.

För mer information, var god kontakta förlaget på 0701-89 69 69 eller info(a)wintersparv.com.

Omslagsbild Bortom Cederbergens toppar2011-02-15

På andra sidan Kopparsjön i Svenska Dagbladet

I anslutning till en artikel i Svenska Dagbladet, om barn- och ungdomsböcker utgivna på mindre förlag, recenseras På andra sidan Kopparsjön.

"Fantasyboken "På andra sidan Kopparsjön" är en rolig variant av parallellvärldsmotivet infogad i en ramberättelse med ett annorlunda familjemönster. Också sällskapets uppnosiga katt spelar en viktig roll i denna vänliga saga om och för mindre barn."Fantasyboken "På andra sidan Kopparsjön" är en rolig variant av parallellvärldsmotivet infogad i en ramberättelse med ett annorlunda familjemönster. Också sällskapets uppnosiga katt spelar en viktig roll i denna vänliga saga om och för mindre barn.

I den färgskimrande värld som finns där vattenledningen vidgar sig löses inga konflikter med våld och strid, som brukligt är, utan med vallmoblomster och resonemang. Tyvärr fördystras boken av de mörka svartvita illustrationerna."

Ying Toijer-Nilsson, Svenska Dagbladet 15 februari 20112010-09-13

Premiär för Verklighetens Folke

Den 13 september såg Folke dagens ljus för första gången. Folke bor i kvarteret Verkligheten. Han är lektor i teoretisk ekologi, men för tillfället har han tjänstledigt för att dricka öl och hitta sig själv mitt i medelåldern. Till sin hjälp har han ett lite småkrasst och buttert sinne, tillsammans med en lätt cynisk ton och en samling brokiga grannar. Deras öden och betraktelser finns att följa på verklighetensfolke.wordpress.com.2010-07-26

Vill du vara med och skapa en ny serie?

wintersparv & sånt söker just nu en tecknare till ett serieprojekt som ligger i startgroparna, med planerad start någon gång under augusti månad. Serien kommer inledningsvis att publiceras på nätet, men målsättningen är att så småningom samla det i albumform, för utgivning av mer analog art. Bläddra vidare till kontaktformuläret och skicka över några rader för mer information och intresseanmälan.2010-03-04

Ur recension av På andra sidan Kopparsjön publicerad i Btj-häftet nr 5 2010

"På andra sidan Kopparsjön är Spoke Wintersparvs barnboksdebut. Han har tidigare publicerat Ikaros och det stora blå (2007), en bok för vuxna. (…) Pojkarna Stilton och Jonathan bor tillsammans med mamma Marie, hennes flickvän Kaya och Juan som är duktig på matlagning. Marie och Kaya skall ut och dansa och Juan skall ge pojkarna deras kvällsbad. Men kranen i badkaret har blivit en sugande tratt och in flyger båda pojkarna, Juan och katten Lonis, som förtvivlat håller fast vid sin snuttematta. Passagen är trång, mörk och äcklig men väl ute landar de i en ärggrön sjö i ett soligt landskap. I denna fantasyvärld träffar de trollsystrarna Vera och Esther, uggubugger som liknar små lurviga tussar och de storvuxna sjungande granholmarna. De får använda all sin finurlighet för att lösa sina nya vänners konflikter, och för att ta sig tillbaka hem igen. Berättelsen är full av tokiga upptåg och har en lekfullhet och värme som verkligen berör, det gäller också den något annorlunda familjekonstellationen. Boken är mycket välskriven och språket är ovanligt varierat och ordrikt för en barnbok utan att vara krångligt eller svårt. Boken har genomgående svartvita, lite serieinspirerade illustrationer."

Kerstin Hagstrand-Velicu (BTJ), Btj-häftet 5 20102009-11-30

Pressmeddelande: Malmöförfattare gör barnboksdebut (2009-11-30)

Den 1 december utkommer Spoke Wintersparv med sin första barnbok. Bakom titeln, På andra sidan Kopparsjön, gömmer sig syskonen Stilton och Jonathan, som tillsammans med barnvakten och en katt sugs in genom badkarskranen. När de spottas ut på andra sidan landar de först i en stor och skimrande grön sjö. Uppe på land väntar trollsystrar, uggubugger och granholmare, och en rad äventyr.

Ramverket för handlingen vilar på en bekant tradition inom barn- och ungdomslitteratur; några unga hamnar av en händelse i en parallell värld och tar sig, genom en rad prövningar, tillbaka. Inom detta ramverk har författaren arbetat med element som på olika sätt utmanar konventioner som många gånger förblir obestridda inom barnboksgenren. Bland annat får familjen en annan representation än den normerande kärnfamiljen. Traditionella könsroller och de förväntningar som dessa skapar lossas också från invanda schabloner.

För mer information, kontakta Spoke Wintersparv. Telefonnummer: 0701-896969 E-post: spoke(a)wintersparv.com

Omslagsbild På andra sidan Kopparsjön2009-02-28

Omslagsbild

Som vi har kunnat meddela tidigare blir Ikaros och det stora blå av Spoke Wintersparv den första titeln att ingå i vår utgivning. I dagarna lades sista handen vid den nya upplagan, som du hittar mer information om under fliken & böcker Beställ ditt exemplar genom att skicka ett mejl till oss.2008-10-13

2007 såg Ikaros och det stora blå dagens ljus för första gången. Utan förlag och med författaren själv som utgivare trycktes den upp i en begränsad upplaga. Sedan dess har den långsamt spridit sig, främst inom landets gränser, men även till våra närmaste grannländer. Som första titel tas den nu, i en ny upplaga, upp i wintersparv & sånts katalog. Beräknad utgivning är januari 2009. Boka ditt exemplar redan i dag genom att skicka ett mejl till oss.

Mer om Ikaros och det stora blå kan du läsa om du bläddrar vidare till vår katalog.